Campus Iltamat; 80-luvun ohjelmalla nuorten syrjäytymistä torjumaan

Viidettä kertaa järjestetyt Campus Iltamat ovat perinteinen Valkeakoski Campuksen ja FC Haka Juniorit Ry:n yhteistyössä toteuttama FC Hakan junioritoimintaa tukeva illallisgaala. Arvovaltaisten vieraiden puheenvuorojen lisäksi tapahtumassa saatiin nauttia laadukkaasta 80-luvun teemaan sopivasta ohjelmasta ja Valkeakoski Campuksen opiskelijoiden työnäytteistä.

YHDESSÄ HYVÄN ASIAN PUOLESTA

Tapahtuma alkajaisiksi järjestävien osapuolien edustajat, FC Haka-juniorien Mikko Hatakka ja Hämeen Ammattikorkeakoulun Antti Isoviita, ottivat puheenvuorossaan esille Campus yhteistyön merkityksen ja kiittivät tapahtuman järjestänyttä organisaatiota. Organisaatio oli malliesimerkki Campuksen toimivuudesta, sillä siinä toimivat yhteistyössä Campuksen opiskelijat.

Tämän lisäksi FC Haka Juniorit Ry halusi muistaa Timo Järvistä ja hänen vaimoaan pitkästä urasta yhdistyksen toiminnan hyväksi. Kunnianosoituksena tästä he saivat Palloliiton 25-vuotispalkinnon.

”KAIKKI PELAA”-PERIAATTEELLA ETEENPÄIN

Tapahtuman kunniavieraaksi saapuneen asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitasen puheenvuorossa, ministeri otti kantaa Valkeakoski Campuksen ainutlaatuisuuteen. Toisen ja kolmannen asteen, sekä elinkeino elämän, yhteistyö on tärkeää ja tätä yhteistyötä tulisi jatkaa. Tämän lisäksi ministerin mukaan Campus alue tuo elinvoimaa Etelä-Pirkanmaan alueelle.

Nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on myös tulevaisuudessa Viitasen mukaan tärkeää. Ministerin mukaan Haka Juniorien kaltaisten yhdistysten toiminta on tärkeää, sillä näin pystytään saamaan kaikki mukaan yhteiseen toimintaan ”Kaikki Pelaa”- hengessä.

TALOUDEN KASVU TÄRKEÄÄ NUORTEN SYRJÄYTYMISEN EHKÄISYSSÄ

Ministerin lisäksi saimme myös haastateltua kansanedustaja Arto Satosta aiheeseen liittyen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan Campus alue toimii hyvin elinkeinoelämän ja koulutuksen rajapinnassa. Campuksella toimiva yritystoiminnan tukeminen on erittäin tärkeää, jotta uudet yritykset saisivat mahdollisuuden kasvuun.

Tämän lisäksi Arto Satonen otti kantaa nuorten työllisyyteen ja hallituksen onnistumiseen nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä. Hän nosti esille jo esitetyn ehdotuksen ratkaisusta nuorten alkupalkan alentamiseksi. Nuorten alhaisempi

alkupalkka tekisi työelämään siirtyvän palkkaamisen yrittäjälle helpommaksi ja nuorelle tämä kompensoitaisiin verovähennyksellä, jotta hänelle käteen jäävä rahasumma olisi nykyistä vastaava.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä puhuttaessa, kansanedustaja mainitsi Veikkauksen toiminnan tärkeyden yhdistysten tukemisessa. Rahoitus organisaatiolle tulee pääasiassa näistä varoista, ja leikkaukset eivät ole kohdentuneet tähän.

Henkilökohtaisesti herra Satosen mukaan Haka Juniorien kaltainen vapaaehtoistoiminta on erityisen tärkeää nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä. Erityisesti maahanmuuttajien integroiminen yhteiskuntaan urheilun avulla on erityisen tärkeää.

OPISKELIJOIDEN PANOS TÄRKEÄSSÄ ASEMASSA

Iltamien tärkein anti, kuten vieraiden kommenteista ilmenee, onkin liikunnan tukemisen lisäksi opiskelijoiden kouluttaminen elinkeino elämän tarpeisiin. Järjestämällä tämänkaltaisia tapahtumia, opiskelijat saavat kokemuksia joita he voivat hyödyntää tulevaisuuden haasteissa. Elegantin, joskin myös loppuillasta irrottelevan, tapahtumalla on selvästi kysyntää Valkeakoskella ja toivottavasti tapahtuma saa jatkoa myös ensi vuonna.

Matti Salakka Ville Hölttä